Maar liefst 21% van de huishoudens heeft problemen om alle rekeningen op tijd te betalen. Dat zijn 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens. Van hen heeft de helft ernstige problemen, wat betekent dat zij regelmatig huur of hypotheek te laat betalen, er loonbeslag is gelegd of de energie is afgesloten.
Uit de Telegraaf van 10 december 2018 van Redactie DFT volgens onderzoek van het Nibud
Het instituut maakt zich ernstige zorgen om het deel van de mensen met ernstige problemen, ongeveer een derde, dat helemaal geen hulp krijgt met de geldproblemen. Een dat terwijl zij wel achterlopen met huur of hypotheek, of hun energie dreigt te worden afgesloten.
Eén op de drie ondervraagden betaalde het afgelopen jaar wel eens een rekening te laat. Meestal was dit de zorgverzekering (29%), gevolgd door de energierekening (19%) en de huur/hypotheek (19%). Bij 5 tot 7% van de huishoudens zorgt dit niet-betalen tot grote problemen: zij krijgen te maken met afsluiten van de energie of loonbeslag.
Hulpverlening
Een deel van de mensen met ernstige betalingsproblemen zegt niet te weten waar zij hulp zouden kunnen krijgen. Een ander groot deel, 285.000 huishoudens, onderschat de betalingsproblemen. Zij denken geen hulp nodig te hebben. Volgens het Nibud is het echter erg moeilijk om zonder professionele begeleiding uit de financiële problemen te komen.
Vooral jongeren tot 35 jaar, alleenstaanden en – gek genoeg – hogere inkomensgroepen hebben vaak betalingsproblemen.
Rondkomen
Goed nieuws is er ook: in vergelijking met 2012 en 2015 hebben minder mensen moeite om elke maand rond te komen, 38 tegen 45% in 2015. Ook hebben ze minder leningen en staan ze minder vaak rood.
Vooral mensen met een uitkering, alleenstaanden met kinderen en huishoudens uit de lage inkomensgroepen komen lastig rond. Dat komt volgens de ondervraagden omdat de uitgaven stijgen terwijl de inkomsten gelijk blijven. Ook te hoge vaste lasten worden genoemd.